Skip to main content

Kaj prinaša portal Franček ob novem šolskem letu?

Datum objave: 01. september 2022

Z novim šolskim letom prihaja tudi novi Franček, jezikovni spletni portal za mlade, ki ga pripravljajo na Inštitutu za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU. Naj vas spomnimo: z novim šolskim letom lahko vsi prijavljeni učenci in učenke tudi znova tekmujejo v uporabi portala.

Kaj novega prinaša portal Franček z novim šolskim letom?

Na spletni strani Kje je kaj v slovnici so še dodatno izpopolnjeni opisi slovnice slovenskega jezika, opozorili bi zlasti na povsem sodoben opis zvrstnosti slovenskega jezika, prvi spremenjeni šolski opis po letu 1976, narejen na podlagi dolgotrajnih raziskav.

Na slovarski strani prinaša Franček za učence od 1. do 5. razreda čez 500 novih pomenskih opisov besed. V njih boste med drugim prebrali, da beseda čelo poleg ‘sprednji del glave’ pomeni tudi ‘položaj najbolj spredaj ali vodilni položaj’; da lahko čivkajo tako ptice kot skupina otrok v vrtcu; da je dar ‘to, kar dobimo od koga’, pa tudi ‘sposobnost za kaj ali posebna spretnost, talent’; da lahko drobimo žito, kosti ali pa korake; da lahko pridelamo tako hrano kot odpadke; da grmi ob nevihti ali pa grmijo topovi. Izvedeli boste, da je leča del očal, del očesa, kulturna rastlina ali njen plod, da imamo lahko doma zlatega hrčka ali morskega prašička, kaj pomeni, če se komu lomi jezik, kako požiramo sline in kako požiramo knjige.

Dodane so tudi nove etimologije besed, posebej prilagojene za učence od 6. razreda osnovne šole do konca srednje šole. Izvedeli boste, da je breza poimenovana kot ‘bela’ zaradi barve svojega lubja, da se je beseda frača nekoč glasila prača, da je beseda hrček izpeljana iz glagola, ki se ohranja v našem hrkati in je prvotno pomenila ‘kdor hrka’, da so sosednji Germani sprva jahali brez sedla, ki so ga spoznali šele pri Slovanih in od njih prevzeli tudi besedo, in da je beseda kozorog tako kot hrvaška, srbska, bosanska, črnogorska kozòrog, staroruska kozorogъ in češka kozoroh je zložena iz samostalnikov kôza in róg, njen prvotni pomen pa je ‘ki ima take roge kot koza’.

Portal Franček je že v prvem letu delovanja požel veliko zanimanje domačih in – zanimivo – tudi tujih uporabnikov od Grenlandije do Španije. Mnogi se želijo zgledovati po njem. Tudi zato na Inštitutu za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU že pripravljajo monografijo z opisi, kako je Franček nastal, kakšne so bile teoretične podlage in kako je potekala praktična izvedba. O uporabnosti tega šolskega orodja pa pričajo tudi številike: od objave do danes je imel samo slovarski del Frančka že 368.337 obiskov.

Juhej!

Projekt Portal Franček, Jezikovna svetovalnica za učitelje slovenščine in Šolski slovar slovenskega jezika sta do 2021 sofinancirali Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada. Nove objave v letu 2022 je omogočilo Ministrstvo za kulturo.