29

JUN

19:00

Odprtje fonolaboratorijaOsnovni Podatki

29. junij 2020 ob 19:00
Dvorišče pred stavbo na Novem trgu 4 (v primeru dežja pa na hodniku pred Prešernovo dvorano)
Opis

Vabimo vas na slovesno otvoritev fonolaboratorija, ki bo poslej del Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU. Karanteno zaradi pandemije koronavirusne bolezni so raziskovalke in raziskovalci Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU kar dobro izrabili. V tem času so uredili fonolaboratorij in nastavili vse pripadajoče naprave, kar je sad mnogih ur dela. Prostor resda obsega le eno sobo, v njem pa so dragocene aparature, kot so denimo mikrofon Neumann TLM 103, predojačevalec Grace Design m801, AD-DA konverter Orion 32+, programa ProTools in Praat, upravljalec SPL2, zvočnika Neumann KH 310 ..., če naštejemo le nekatere. Nove pridobitve so se najbolj razveselili v Leksikološki, Dialektološki in Pravopisni sekciji Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU, fonolaboratorij pa bo na voljo vsem, ki bodo z ZRC SAZU raziskovalno povezani.

Ob predaji prostora namenu bodo nekaj besed o fonolaboratoriju in njegovi namembnosti povedali dr. Kozma Ahačič, predstojnik Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU, Grega Švabič, snemalec in oblikovalec zvoka, ter raziskovalci dr. Karmen Kenda Jež, dr. Tanja Mirtič (vodja fonolaboratorija) in dr. Janoš Ježovnik, ki bodo med drugim predstavili delovanje premične snemalne opreme, ki je prav tako del fonolaboratorija in nepogrešljiva za delo dialektologov na terenu.

Nagovorom bo sledi klepet ob pijači, možen tudi ogled fonolaboratorija – zaradi ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusne bolezni le z maskami in za največ dve osebi hkrati.