28

MAJ

18:00

Kje pa vas jezik žuli? - spletni pogovorOsnovni Podatki

28. maj 2020 ob 18:00

Opis

 
Kako se kaj piše, kje stoji vejica in zakaj se to (ne) piše z veliko, so vprašanja, ki si jih Slovenci zastavljamo pogosteje, kot bi si morda kdo utegnil misliti.
 
Avtorji jezikovnega priročnika Kje pa vas jezik žuli? zares vedo, o čem teče beseda, saj so skoraj poldrugo desetletje trli jezikovne orehe v Jezikovni svetovalnici ZRC SAZU. Toda izbor jezikovnih zadreg, ki je pravkar izšel pri Založbi ZRC v knjigi z naslovom Kje pa vas jezik žuli?, ni zgolj ponatis na spletu objavljenih odgovorov. Ti so v knjigi povezani v nove sinteze, ponekod pa jim je avtorska skupina dodala tudi povedne uvodne misli, iz katerih je razvidno, kako raznolika je knjižna slovenščina danes.
Kje pa vas jezik žuli? je »knjiga, v kateri se vidi, kakšne tektonske spremembe je doživel jezik, odkar je napočila t. i. elektronska doba,« je povedala dr. Helena Dobrovoljc.
 
Skupaj s soavtorji, dr. Tino Lengar Verovnik, dr. Urško Vranjek Ošlak in dr. Petrom Weissom, bo sodelovala v spletnem pogovoru o knjigi Kje pa vas jezik žuli?, ki bo potekal v četrtek, 28. maja, od 18. ure naprej. Povezovala ga bo Agata Tomažič.
 

Pogovor "Kje pa vas jezik žuli?" bo izveden s pomočjo spletne platforme zoom, ki omogoča tudi sodelovanje občinstva. Povezava na zoom bo začela delovati ob pričetku pogovora, ob 18. uri: https://us02web.zoom.us/j/86474812791. Pogovor bomo v živo prenašali tudi na YouTube spletnem kanalu ZRC SAZU, kjer pa postavljanje vprašanj ne bo mogoče: https://www.youtube.com/channel/UCVbNfSD_r7m8cbmxq5bmv2w/live.

 
Vljudno vabljeni, da nam prisluhnete!
 
Na dan pogovora bo knjiga Kje pa vas jezik žuli? naprodaj z 20-odstotnim popustom.
 
Prireditev ob podpori Javne agencije za knjigo RS organizira Knjigarna Azil.