Opis terminološkega problema:
Zanima nas, kako v slovenščini poimenovati angleški termin opaquer. Termin označuje kompozitni material za zobe, ki je del kompleta, poimenovanega kompozitni sistem za popravilo zob. V praksi se za ta material uporablja kar poimenovanje opaker, pojavlja pa se tudi angleški termin v narekovajih.
Vprašanje poslano: 10. 3. 2022
Mnenje Oddelka za terminologijo:Sprašujete po pojmu, ki se uporablja v zobozdravstvu in označuje pasto, s katero se premaže zobna prevleka iz kompozitne mase, da se zakrije njena barva. V angleščini se uporabljajo poimenovanja opaquer paste, opaque paste, opaquer.
Izbiro citatnega poimenovanja, zapisanega med narekovaji (»opaquer«), bi zavrnili, ker ni v skladu s slovenskim jezikovnim sistemom. Kot je bilo v terminoloških odgovorih že večkrat omenjeno (prim. npr. odgovor Ekonomija na poziv), ima izbira citatnega poimenovanja časovno gledano status prvega poimenovanja, običajno prevzetega skupaj s pojmom, ki pa je praviloma nadomeščeno z jezikovnokulturno ustreznejšim poimenovanjem. To bi bilo v vašem primeru poimenovanje opaker, ki je govorno in pisno prilagojeno poimenovanje za angleški opaquer. Pojavitve poimenovanja opaker smo našli npr. v diplomski nalogi U. Kostevšek Primerjava tehnoloških postopkov za izdelavo fiksnih protetičnih konstrukcij v stomatologiji (2010, str. 24) in poklicnem standardu za zobotehnika/zobotehnico.
Menimo, da je opaker jezikovnosistemsko primerno poimenovanje. Drugo poimenovanje, ki se nam prav tako zdi primerno, pa je opačna pasta. Pridevnik opačni je npr. tudi sestavina drugih terminov v zobozdravstvu, gl. npr. Dental Tribune: Slovenian Edition (2020, 11/5, str. 8 in 9). Hkrati pa bi želeli opozoriti, da poimenovanje opak pasta ni ustrezno, saj je opak nastal neposredno pod vplivom angleškega opaque. V slovenščini pomen, ki ga ima opaque, izraža opačni.
Po našem mnenju sta torej tako opaker kot opačna pasta primerni poimenovanji za označevanje pojma, po katerem sprašujete. Če potrebujete poimenovanje za pasto, potem predlagamo opačno pasto. Lahko se odločite tudi za opaker, v vsakem primeru pa svetujemo dosledno rabo izbranega poimenovanja.
Avtorji: Simon Atelšek, Tanja Fajfar, Mateja Jemec Tomazin, Jera Sitar, Mojca Žagar Karer