Žižola

Opis terminološkega problema:

Zanima me, katera oblika je pravilna: žižola ali žižula. Slovar novejšega besedja navaja obliko žižula, slovenska Wikipedija pa obliko žižola. Gre za grm ali do 8 m visoko drevo, ki pri nas raste v obmorskem pasu slovenske obale in v slovenski Istri. Po obliki spominja na plodove oljke, po okusu pa na dateljne.

enlightened Vprašanje poslano: 6. 1. 2015

Mnenje Terminološke sekcije:

V Slovarju novejšega besedja je res zaslediti obliko žižula, ki pomeni 'sredozemsko drevo s svetlozelenimi suličastimi usnjatimi listi ali njegov jajčast koščičasti sad rdeče barve'. V etimološkem delu slovarskega sestavka je podatek, da oblika žižula izhaja iz hrvaščine. Tudi strokovnjakinja z Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani, ki smo jo prosili za pomoč, meni, da se oblika žižula pri nas pojavlja zaradi vpliva hrvaščine. 

Glede na podatke, dostopne na spletu, npr. v korpusu Gigafida, se v splošnem jeziku uporabljata obe obliki, žižola in žižula (pogostejša je prva oblika), strokovnjaki pa so se dogovorili, da je v strokovni rabi ustrezna oblika žižola (lat. Ziziphus jujuba Miller). To potrjuje tudi Mala flora Slovenije (2007), v kateri so zapisana botanična imena vrst, ki rastejo pri nas. Rastlino označujejo tudi poimenovanja čičimak, kitajski datelj in kristusov trn. Več o tej rastlini si lahko preberete v diplomskem delu I. Vergan Vsebnost nekaterih prehranskih komponent v plodovih in semenih žižole (Ziziphus jujuba Miller) (2008).