Opis terminološkega problema:
Glede na SSKJ menimo, da sta potrošnik in porabnik sinonima ('kdor kaj porablja'). Na področju živinoreje v kontekstu porabe živil govorimo o porabnikih. Ali je to ustrezno? Predvidevamo, da so ekonomisti bolj naklonjeni izrazu potrošnik.
Vprašanje poslano: 11. 12. 2013
Mnenje Oddelka za terminologijo:Raba izrazov potrošnik oz. porabnik ni dosledna, izraza sta v istih kontekstih neredko zamenljiva, vseeno pa se glede na pregledano nakazuje, v katerih primerih je en ali drug izraz relevantnejši.
V pravnem kontekstu je gotovo relevantnejši potrošnik, ki praviloma ni zamenljiv s porabnik. Po Zakonu o varstvu potrošnikov je potrošnik 'fizična oseba, ki pridobiva ali uporablja blago in storitve predvsem za osebno uporabo ali uporabo v svojem gospodinjstvu'. Prav tako je v pravnem okviru praviloma mogoče govoriti samo o varstvu potrošnikov, interese oz. pravice potrošnikov zastopa organizacija Zveza potrošnikov Slovenije.
V ekonomskem kontekstu prevladuje porabnik, tako imajo na Ekonomski fakulteti v Ljubljani predmet Vedenje porabnikov , prav tako je to poseben predmet tudi na Ekonomsko-poslovni fakulteti v Mariboru. V ekonomskem okviru zveza vedenje porabnikov označuje posameznikovo izbiranje, kupovanje in uporabljanje izdelkov in storitev (prim. Novak, Analiza nakupnega vedenja porabnikov pri nakupu medu, 2012).
Tudi v okviru živinoreje prevladuje porabnik. Korpus živinorejskih besedil, zgrajen za izdelavo Terminološkega slovarja živinoreje, ponuja naslednje podatke: porabnik (871 pojavitev) : potrošnik (110 pojavitev; od tega kar okoli 50 v samo enem (čebelarskem) besedilu). Porabnik v teh besedilih lahko označuje tako tistega, ki kupuje (a), kot tistega, ki porablja (b):
a) Zakaj je porabnik pripravljen za prve enote dobrine plačati višjo, za naslednje pa čedalje nižjo ceno? (Uvod v agrarno ekonomiko in politiko (skripta za visokošolske strokovne in univerzitetne programe kmetijstva, živilstva in ekonomije))
b) Zato je v Sloveniji dva milijona porabnikov hrane, vendar le nekaj sto ali tisoč potencialnih kupcev plemenske živine. Na povpraševanje po hrani vpliva tudi izobrazba, starost, spolna struktura, velikost gospodinjstev in druge socialne in demografske značilnosti porabnikov hrane (Uvod v agrarno ekonomiko in politiko (skripta za visokošolske strokovne in univerzitetne programe kmetijstva, živilstva in ekonomije)).
Glede na pregledano lahko zapišemo, da rabo enega ali drugega izraza narekuje strokovno področje: potrošnik je aktualen v pravnem kontekstu, v katerem označuje (zlasti) potencialnega kupca, v ekonomskem in živinorejskem pa prevladuje porabnik, ki je tisti, ki a) nekaj pridobi ali b) dejansko porablja.
Avtorji: Simon Atelšek, Tanja Fajfar, Mateja Jemec Tomazin, Mitja Trojar, Mojca Žagar Karer